Rugăciunea de fiecare zi a Sfântului Ierarh Filaret al Moscovei

RUGĂCIUNEA DE FIECARE ZI A SFÂNTULUI IERARH FILARET AL MOSCOVEI
Doamne, nu ştiu ce să cer de la Tine. Tu Unul ştii de ce am nevoie, Tu mă iubeşti pe mine mai mult decît pot să Te iubesc eu pe Tine. Părinte, dă robului Tău cele ce singur nu ştie a le cere. Nu îndrăznesc să cer nici cruce, nici mîngîiere: numai stau înaintea Ta. Inima mea e deschisă Ţie; Tu vezi trebuinţele mele pe care nu le ştiu eu. Vezi şi fă după mila Ta. Loveşte-mă şi mă tămăduieşte, doboară-mă şi mă ridică. Mă cutremur şi tac cu evlavie înaintea voinţei Tale sfinte şi a căilor Tale celor nepătrunse pentru mine. Mă aduc Ţie jertfă, nu am altă dorinţă decît numai să fac voia Ta; învaţă-mă să mă rog, singur roagă-Te în mine!
Amin

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Notă răzleaţă asupra prozelor domnului Gabriel Stamate
apărute în „Oglinda Literară” nr. 94, oct. 2009


În sfârşit, proza are gust!
Gust dulce de erotism: „A doua zi am sărutat-o pe gât, în timp ce vorbea cu mă-sa la telefon. Apoi pe şold, de mai multe ori, în timp ce spăla vasele în bucătărie. Am coborât spre pubis. Poartă jeans cu talie foarte joasă”(011).
Gust amar de depresie: „Azi vrea să moară din pricina unui iubit semireal, jumătate om jumătate vis. Ascultă Funeral March de Chopin şi plânge încontinuu”(011).
Gust sărat de vise neîmplinibile: „A remarcat-o de cum s-a urcat, o presimţire irezistibilă şi s-a aşezat grăbit pe singurul loc liber din faţa ei. E uimitoare şi îi priveşte cu nesaţ fiecare detaliu al trupului, panicat că la un moment dat, unul dintre ei va trebui să coboare şi vraja se va risipi”(017).
Gust acru de trezit din somn, în rock, bere şi ţigări: „Dinspre culoar se aude tropăit, râsete, rock. Ajung din urmă mai multe perechi zgomotoase, cu sticle de bere în mâini, unul poartă cu el un casetofon enorm, cu multe beculeţe pulsatorii ca un OZN, altul o frapieră cu gheaţă. Fumează ignorând interdicţia afişată la vedere pe stâlpul uşii. - Băi, tipul ăsta chiar doarme. Ha- ha- ha!
- Ce chestie! Bruneta se apleacă şi îi trimite somnorosului un fum direct în faţă”(020).
Altfel spus, un erotism neobscen , care se opreşte la talia jeansului; un dramatism netăietor de vene, ce se alimentează din depresii post-onirice; un onirism adolescentin condamnat la contactul dur cu realitatea; un teribilism de navetişti fără naşi, care culminează cu bere pulberizată „în lumina beculuichior din tavan”.
În fapt, o diversitate de stiluri într-o unitate de exprimare; o exprimare simplă dar nu simplistă, o expunere sinceră a zilei de azi.
Un realism actual, realmente literar;
O prezentare a gardului, din perspectiva leopardului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evanghelia Zilei

Cuvinte cu tâlc

"Dumnezeu este iubire"(I Ioan 4, 8)
„ Fără Dumnezeu omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri. ”(Petre Ţuţea)
"Infrant nu esti atunci când sangeri, nici ochii când în lacrimi ti-s. Adevaratele infrangeri, sunt renuntarile la vis" (Radu Gyr).
"O, Doamne, dacă aş chema şi-aş ruga să-mi cadă la picioare sfârşitul, oare, voi şti sigur, vreodată, cât de mult am iubit asfinţitul ?!"(Costel Bunoaica)

A fost odata...

CA SĂ REVENITI LA PAGINA DE PORNIRE...

Image and video hosting by TinyPic

Câte ceva despre mine...

Persoane Interesate