Rugăciunea de fiecare zi a Sfântului Ierarh Filaret al Moscovei

RUGĂCIUNEA DE FIECARE ZI A SFÂNTULUI IERARH FILARET AL MOSCOVEI
Doamne, nu ştiu ce să cer de la Tine. Tu Unul ştii de ce am nevoie, Tu mă iubeşti pe mine mai mult decît pot să Te iubesc eu pe Tine. Părinte, dă robului Tău cele ce singur nu ştie a le cere. Nu îndrăznesc să cer nici cruce, nici mîngîiere: numai stau înaintea Ta. Inima mea e deschisă Ţie; Tu vezi trebuinţele mele pe care nu le ştiu eu. Vezi şi fă după mila Ta. Loveşte-mă şi mă tămăduieşte, doboară-mă şi mă ridică. Mă cutremur şi tac cu evlavie înaintea voinţei Tale sfinte şi a căilor Tale celor nepătrunse pentru mine. Mă aduc Ţie jertfă, nu am altă dorinţă decît numai să fac voia Ta; învaţă-mă să mă rog, singur roagă-Te în mine!
Amin

miercuri, 9 noiembrie 2016

O nouă artă între arte: Sculptura 3D în carte

O nouă artă între arte:
Sculptura 3D în carte

În urmă cu puțin timp am descoperit pe Facebook o nouă pagină ce mi-a atras atenția în primul rând prin ineditul ofertei pe care o prezenta încă din titlu: Decorațiuni cu stil. Sculptură 3D în cărți. Bineînțeles că am intrat imediat să văd despre ce este vorba. Iar ceea ce am văzut acolo m-a lăsat de-a dreptul ”cu gura căscată”. Un set de sculpturi în carte executate cu o măiestrie ieșită din comun. Am văzut cărți transformate în arici, în ornamente florale de diverse modele, în inimi. Ba mai mult, nume și chiar portrete sculptate în carte. Mi s-a părut ceva cu adevărat spectaculos. Așa că mi-am zis: ”Trebuie să am așa ceva acasă!”. Și mi-am comandat o inimă și o sculptură cu inițialele mele: R.A.I. Comanda a fost gata în două zile și bineînțeles că și în realitate arată la fel de bine ca în poze. Și nici nu m-a costat o avere: 30 de lei inima și 40 de lei inițialele (prețurile variază între 25 și 80 de lei în funcție de dificultatea lucrării).Mi le-am pus frumos în bibliotecă și mă bucur de ele în fiecare zi.
Peste câteva zile am intrat din nou pe pagină să văd dacă au mai apărut modele noi. Și am văzut modele noi, poate mai frumoase ca cele precedente. Dar am avut și un motiv de întristare. Cineva lăsase un comentariu destul de tăios, ca să zic așa, în care acuza persoana care face aceste minunății, că își bate joc de cărți, că le distruge, că acestea ar trebui să fie citite, nu transformate în obiecte decorative. Mi s-a părut un punct de vedere venit din partea unei persoane cel puțin ultra-conservatoare în ceea ce privește cartea. Și eu iubesc cărțile. Poate cel mai mult pe lumea aceasta, dintre cele materiale, firește. Și eu am citit dintotdeauna cu drag și încă mai citesc. Iubesc atât de mult cărțile încât atunci când am reușit să mă angajez ca librar am considerat că mi-am îndeplinit un vis. Și tocmai îndelunga mea relaționare cu lumea cărților m-a făcut să văd și dincolo de obiect, dincolo de formă și chiar dincolo de text. Așadar, în cele ce urmează voi încerca să demontez această ”teză” conform căreia o carte se distruge prin sculptarea ei:
-          În primul rând trebuie spus că nu orice carte ce iese din tipografie este o carte ce merită citită. Orice cititor avizat trebuie să recunoască faptul că piața de carte este asemenea unui câmp pe care cresc și buruieni pe lângă plantele folositoare. Mai simplu spus, sunt destule cărți ce merită ”refolosite” chiar dinainte de a fi citite.
-          În al doilea rând, o carte, fie ea și plină de învățăminte nu o poți citi la nesfârșit. O citești o dată și dacă îți place foarte mult, o mai citești și a doua oară. Dacă faci acest exercițiu după o perioadă mai îndelungată, poți avea surpriza să o înțelegi cu totul diferit. Dar apoi o poți transforma în ceva frumos fără să ai sentimentul că ai distrus-o.
-          În al treilea rând, cârcotașii trebuie să știe că niciuna dintre tehnicile folosite în acest demers artistic nu produce pagube textului cărții. Aceasta poate fi citită și după transformarea ei în element decorativ.
-          Iar în final, pornind de la premisa că o carte are ca unic scop lecturarea ei,  aș îndrăzni să lansez o întrebare ce sper să nu rămână retorică: scopul lemnului din care se fac atâtea sculpturi frumoase, nu este oare acela de a arde pentru a încălzi căminele oamenilor? Sau de a servi la zidirea unei case, sau poate a unui edificiu mult mai folositor. Și totuși nimeni nu își pune problema așa când admiră o sculptură. Și la fel se poate pune problema și cu piatra, și cu lutul și cu toate materialele din care se realizează opere de artă.
Acesta a fost răspunsul meu adresat celor ce se grăbesc să critice înainte să învețe să admire frumosul ca atare și totodată munca, migala și talentul. Iar dacă nu am reușit să îi conving prin aceste argumente personale, îi voi plimba puțin și prin istoria acestei forme de artă. Astfel, în urma unei succinte documentări am aflat că bazele tehnicilor de sculptură în carte datează din anul 1964, fiind puse de către  Aleene Jackson, fără a avea nicio influență din tehnicile origami sau kirigami, specifice culturii nipone. Așadar, faptul că la noi a ajuns relativ cu întârziere nu este un motiv ca noi să fim mai înguști la minte decât occidentalii, ba dimpotrivă, ar trebui să dovedim că suntem la fel de open minded ca ei și să ne bucură de o nouă formă de artă, cu atât mai mult cu cât este una cel puțin inedită.
Iar în încheiere vreau să vă recomand cu căldură și cu încredințarea că nu veți fi dezamăgiți, pagina de Facebook:  Decorațiuni cu stil. Sculptură 3D în cărți. Iar dacă doriți să comandați este suficient să sunați la numărul afișat pe pagină sau să scrieți un mesaj.

Romeo Aurelian Ilie (R.A.I.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evanghelia Zilei

Cuvinte cu tâlc

"Dumnezeu este iubire"(I Ioan 4, 8)
„ Fără Dumnezeu omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri. ”(Petre Ţuţea)
"Infrant nu esti atunci când sangeri, nici ochii când în lacrimi ti-s. Adevaratele infrangeri, sunt renuntarile la vis" (Radu Gyr).
"O, Doamne, dacă aş chema şi-aş ruga să-mi cadă la picioare sfârşitul, oare, voi şti sigur, vreodată, cât de mult am iubit asfinţitul ?!"(Costel Bunoaica)

CA SĂ REVENITI LA PAGINA DE PORNIRE...

Image and video hosting by TinyPic

Câte ceva despre mine...

Persoane Interesate