Rugăciunea de fiecare zi a Sfântului Ierarh Filaret al Moscovei

RUGĂCIUNEA DE FIECARE ZI A SFÂNTULUI IERARH FILARET AL MOSCOVEI
Doamne, nu ştiu ce să cer de la Tine. Tu Unul ştii de ce am nevoie, Tu mă iubeşti pe mine mai mult decît pot să Te iubesc eu pe Tine. Părinte, dă robului Tău cele ce singur nu ştie a le cere. Nu îndrăznesc să cer nici cruce, nici mîngîiere: numai stau înaintea Ta. Inima mea e deschisă Ţie; Tu vezi trebuinţele mele pe care nu le ştiu eu. Vezi şi fă după mila Ta. Loveşte-mă şi mă tămăduieşte, doboară-mă şi mă ridică. Mă cutremur şi tac cu evlavie înaintea voinţei Tale sfinte şi a căilor Tale celor nepătrunse pentru mine. Mă aduc Ţie jertfă, nu am altă dorinţă decît numai să fac voia Ta; învaţă-mă să mă rog, singur roagă-Te în mine!
Amin

sâmbătă, 3 iulie 2010

O frumoasa "legenda" despre Maica Domnului

O frumoasa "legendă" despre Maica Domnului
(reproducere după ureche, după o tradiţie creştină, probabil milenară)
Se zice că trăiau odată doi vecini: unul dintre ei cuviincios, temător de Dumnezeu, om al Bisericii, celălalt, un om de nimic, un "sărac cu duhul" în sensul lumesc al expresiei. A murit "săracul cu duhul", a murit şi "temătorul de Dumnezeu". Ajungând cel din urmă la poarta Raiului, şi înfăţişându-şi faptele lui Sfântul Petru, a fost admis în Rai. Dar plimbându-se prin grădinile Edenului, îl zăreşte pe vecinul său, pramatia. Nedumerit, îl chiama pe Sf. Petru, pentru a-l întreba ce este cu acesta. Ţiitorul cheilor Raiului, şi-a consultat fişierele, şi a zis: eu nu l-am băgat în Rai pe acest om. Apoi, dezmeticindu-se, a zis: Aha! iar a lăsat Maica Domnului deschisă poarta din spate....

17 comentarii:

  1. Stii ca aceasta "legenda" e interpretabila,nu?.
    Si seamana mai mult a pamflet decat a dovada de iubire a "Maicii Domnului".

    Get real:Dumnezeu nu exista.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pt Daniela, merci de comment, dar prefer in limba romana.
    Pt emmyema: in primul rand ca nu a afirmat nimeni niciodata ca pamfletul este o specie nereligioasa, ba mai mult, teologii avansatio isi permit sa il ia pe "uciga-l toaca" peste picior, fiind constienti de incapacitatea lui de actiune asupra oamenilor ce se impartasesc de Duhul Sfant, in al doilea rand, daca pui Maica Domnului in ghilimele si vi cu concluzii gen "Dumnezeu nu exista" fara macar sa te argumentezi, inseamna ca esti o "cretina" (pentru ca asta e antonimul lui "crestin"), care spre deosebire de mine care cred in ceea ce stiu, tu crezi in ceea ce nu sti.
    te mai astept!

    RăspundețiȘtergere
  3. Emi sau ema sau amândouă, ai avut mare noroc, cred că Maica Domnului te-a salvat, a lăsat ea vreo uşă deschisă şi ai reuşit să fugi de mânia domnului RAI-D. Mă bucur că vă contraziceţi numai virtual şi nu faţă în faţă, că sigur ar ieşi cu semne pe faţă.
    Se vede bine că m-a distrat povestioara şi nu trebuie să facem atâta caz, luîm doar ce-i frumos din tot, suntem şi noi nişte albine, culegem ce e bun, mai înţepăm câteodată...., numai să ştim că cel mai important lucru de pe lumea asta e dragostea creştină, cea după modelul lui Hristos. Cred că pentru o astfel de dragoste, neştiută poate de nimeni ci numai de Dumnezeu, a lăsat Maica Domnului uşa raiului deschisă.
    Oare când vom ajunge noi la uşa aia cum va fi???

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos comentariu la "frumos", seby!
    Daca ar intelege si ema ceva...
    nadajduim sa da.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stii care e marea problema a crestinilor detinatori de bloguri?Ca nu au puterea sa accepte criticile.Ca nu sunt in stare sa le lase sa le vada mai multi.
    Mi-a fost spus odata sa nu iau totul ca pe un afront si am sa-ti spun si tie acelasi lucru.
    Mi-am exprimat pur si simplu opinia referitoare la ceea ce ai scris.
    Faptul ca nu cred in Dumnezeu,sincer nu te priveste.Avem libertatea de a alege ce sa facem si ce nu.
    Si de aici apare o noua problema:voi,crestinii nu stiti decat sa argumentati si sa aparati o credinta care credeti voi va apara.In timp ce noi,ateii nu ne ocupam timpul cu argumentarea a ceva ce e deja evident doar ca-ti trebuie putin curaj ca sa descoperi.
    R.A.I. serios?De la ce e abrevierea?:)
    Hmm ce e cu textul meu si interpretabilul....?

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am fost atenta,am inteles si de la ce e abrevierea.Mi se pare ca te consideri un fel de"unealta a Domnului" sau mai stiu eu ce.Numele,ziua de nastere,etc...
    @Seba,mi-ai oferit dovada cea mai plauzibila ca Dumnezeu nu exista si ca acel Dumnezeu inchipuit de Biblie este unul rau,tiran si egoist.
    Daca ar fi o confruntare reala m-as alege cu "semne pe fata"?Hmm,atunci unde este acea "invatatura a Domnului" .."iubeste-ti semenii"?Hmm...."nu osandi pe fratele tau".Asa ca sa nu vorbesc chiar in necunostinta de cauza...

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu ce sa incep...
    in primul rand, toti putem fi unelte ale Domnului, pentru ca el lucreaza prin oameni. N-am inteles de ce ai vazut tu in comentariul lui seba ca nu exista Dumnezeu. El este prietenul meu care imi impartaseste credinta, ba chiar mi-o intrece. Spre deosebire de mine, el este mai bland. pentru ca este mult mai avansat in trairea crestina. te poti convinge de asta intrand pe blogul lui: sfinbucu.blogspot.com.
    Alta idee: nu doar ca ma priveste ateismul tau, ci chiar ma doare. Nadajduiesc, sincer, sa traiesti la un moment dat acea revelatie supranaturala din care sa intelegi ca Dumnezeu exista si te asteapta.
    Cat despre afront, nu l-am luat ca pe unul personal. daca imi criticai poeziile, nu ma interesa. dar in probleme de credinta, n-oi fi eu sfant, dar nici nu accept sa se arunce cu noroi in ceea ce e sfant.
    de altfel, nici eu nu te-am criticat pe tine ca persoana, ci doar convingerea ta religioasa. e drept ca aceasta, indiferent care ar fi ea de la caz la caz, nu doar ca il reprezinta pe om intre oameni, ci chiar il defineste. esti ceea ce crezi, ca sa zic asa.
    sper ca pe viitor sa avem discutii mai calme.
    promit sa las sabia in teaca. asta asa, ca mi-am amintit de replica lui Hristos, adresata lui Petru in gradina Ghetsimani: cel ce scoate sabia, de sabie va pierii.
    pe curand.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi se pare imposibil sa avem o discutie calma din moment ce nu avem aceleasi convingeri si tu esti atat de pornit sa le aperi pe ale tale.
    Ar fi bine sa incerci sa te gandesti doar la tine intr-o zi.Sau sa te indragostesti sau sa te culturalizezi,nu stiu.Cam astea sunt metodele prin care realizezi inexistenta unui Dumnezeu.
    Nici mie nu imi place sa distrug vise si sperante,de aceea nu as spune unui copil "Dumnezeu nu exista" ,desi pentru el,Dumnezeu e un fel de Mos Craciun.De aceea l-ar durea putin.
    Nu spun ca pe mine nu m-a durut cand am incetat sa cred.Ba da,sigur ca da,dar mi-am dat seama ca nu exista o cale de intoarcere si ca pot foarte bine sa traiesc fara vreun fel de credinta.Nu critic nicio credinta,doar ca nu-mi place exagerarea.:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Măi, ce v-a apucat?? Am glumit şi eu puţin, că doar era comentariu la un text cu suport umoristic.
    Am citit ultimul comentariu al emmei şi mi-am dat seama că are dreptate, am nevoie de mai multă cultură, numai că la mine cultura are alt efect decât de obicei: nu desacralizează persoana, ci o spiritualizează, o înduhovniceşte, cum e spune în termeni religioşi.
    Nu sunt un creştin bun, nu am pretenţie la nimeni să fie într-un fel sau altul, vreau doar ca oamenii să fie conştienţi că totdeauna există în alte persoane câte o fărâmă de adevăr, la mine mai puţin, la alţii mai mult, dar numai adunând ideile tuturor putem spune că avem o viziune completă asupra lumii cu bunele şi relele ei.
    Mă bucur că ai renunţat la sfârşitul ăla debusolant: Dumnezeu nu există. Îmi aduc aminte de un episod în care apărea pe ziduri scris: Dumnezeu a murit!!, semnat Niche, apoi un fel de răspuns la moartea filosofului: Niche a murit!!!, semnat Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Seba,nu vreau sa intelegi gresit:nu am spus ca nu esti cult,nu aveam cum pentru ca nu te cunosc.
    Imi pare bine ca mi-ai amintit de Nietzsche si de filosofia lui...am uitat sa o studiez:)).
    Din pacate cred ca nu eram nascuta pe vremea cu zidurile.:-??

    RăspundețiȘtergere
  11. Ca tot veni vorba de Nietzsche, hai sa iti spun, draga Emma, doua replici care il definesc: "Daca te uiti atent intr-un abis, afla ca si abisul se uita la tine", "Dumnezeule, tu esti lumina de dincolo de intunericul necunostintei mele". Spune multe, nu?
    Deci, draga Emma, iti urez sa intelegi ca abisul din sufletul si mintea ta exista doar pentru ca tu il hranesti, si dupa ce vei intelege asta, vei intelege inevitabil si cea de-a doua replica a filozofului.

    RăspundețiȘtergere
  12. Crezi?
    Mie mi se pare ca acel Dumnezeu invocat de Nietzsche e el insusi.Sau poate ca el gandeste altfel,niciodata nu voi urma un filosof.Ii caut doar pentru a colecta opinii.

    RăspundețiȘtergere
  13. off, greu cu tine...
    oricum, filozofii nu isi mai afla rostul dupa Hristos! Hrisos a spus tot Adevărul. El Însuşi este Adevărul. Filozofii post-Hristos, ca sa zic asa, sunt buni doar atunci cand gandesc in sensul crestinismului, ca de exemplu Tutea. Şi hai sa te bat cu armele tale. daca tot citesti Dostoievski, citeste şi "Fraţii Karamazov", şi "Idiotul". S-ar putea să te ajute... Bine, în cazul în care ai să înţelegi ceva. Dar cum la tine mândria este atât de mare, greu de crezut că patronul mândriilor, marele Lucifer, îţi va da voie să pricepi esenţa operelor lui Dostoievski. Adevarul acesta e: necredinţa in Dumnezeu vine din mândrie, când omul crede că singur poate să rezolve toate problemele vieţii, că nu are nevoie de nici un Dumnezeu, de nici o putere cerească, că el este singurul stăpân al său. Dar asta e o mare eroare, o mare minciuna. Îmi pare rău pentru tine!

    RăspundețiȘtergere
  14. Binenteles ca este greu cu mine:)Imi place asta.
    Am citit "Idiotul" si realizez faptul ca Dostoievski reda credinta nestramutata a rusilor.Intr-un fel imi pare bine pentru ei,ca traiesc in nestiinta.
    Vorbesti despre filozofii "post-Hristos"...,ok nu contest ideea de a fi existat un "Hristos" doar ca om,insa care erau filosofii de "inainte"?
    Nu ai cum sa ma bati cu armele mele,pentru ca singurele "arme" pe care le-as putea avea sunt acea mandrie de care vorbesti,increderea in mine si indiferenta.Iar de indiferenta tare ma tem ca nu ai sa faci rost.:).
    Ba da,poti sa rezolvi tot fara nici un Dumnezeu.Anul acesta,anul "fara Dumnezeu" ca s-al numesc asa,a fost probabil cel mai frumos an si am avut cele mai mari realizari:)).Coincidenta sau nu,dupa ce am incetat sa "cred" am capatat mai multa incredere in mine.
    Daca tot am ajuns la capitolul filosofi si ai pomenit si de Tutea.Ei bine,Tutea a fost prieten cu Cioran si Cioran era un nihilist si un ateu convins.Totusi,Tutea nu l-a putut convinge de existenta unui Dumnezeu.Dar este un exemplu ca se poate trai si fara un Dumnezeu.
    Am citit relativ de curand "Pe culmile disperarii" a lui Cioran,ai putea sa o citesti.Si chiar sa incerci sa o contesti,vei ajunge la punctul in care vei ramane "fara arme".Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  15. ca bine zici, draga ema!
    de indiferenţă chiar nu pot să fac rost...
    te las pe culmile disperării, dar nu din indiferenţă, ci din dragoste.
    adica te las să faci şi să crezi ce vrei.
    nu imi propun să te încreştinez eu acum. presupun că eşti oricum botezată. deci eşti creştină în stare latentă. iar stările latente se trezesc odată şi-odată, într-o viaţă de om, la luptă cu ego-ul tău prea indiferent ca să îi pese de el. deci ai grijă... s-ar putea să piardă războiului!

    RăspundețiȘtergere
  16. bravo vad ca ai multi prieteni si comentari frumoase

    RăspundețiȘtergere

Evanghelia Zilei

Cuvinte cu tâlc

"Dumnezeu este iubire"(I Ioan 4, 8)
„ Fără Dumnezeu omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri. ”(Petre Ţuţea)
"Infrant nu esti atunci când sangeri, nici ochii când în lacrimi ti-s. Adevaratele infrangeri, sunt renuntarile la vis" (Radu Gyr).
"O, Doamne, dacă aş chema şi-aş ruga să-mi cadă la picioare sfârşitul, oare, voi şti sigur, vreodată, cât de mult am iubit asfinţitul ?!"(Costel Bunoaica)

A fost odata...

CA SĂ REVENITI LA PAGINA DE PORNIRE...

Image and video hosting by TinyPic

Persoane Interesate