Rugăciunea de fiecare zi a Sfântului Ierarh Filaret al Moscovei

RUGĂCIUNEA DE FIECARE ZI A SFÂNTULUI IERARH FILARET AL MOSCOVEI
Doamne, nu ştiu ce să cer de la Tine. Tu Unul ştii de ce am nevoie, Tu mă iubeşti pe mine mai mult decît pot să Te iubesc eu pe Tine. Părinte, dă robului Tău cele ce singur nu ştie a le cere. Nu îndrăznesc să cer nici cruce, nici mîngîiere: numai stau înaintea Ta. Inima mea e deschisă Ţie; Tu vezi trebuinţele mele pe care nu le ştiu eu. Vezi şi fă după mila Ta. Loveşte-mă şi mă tămăduieşte, doboară-mă şi mă ridică. Mă cutremur şi tac cu evlavie înaintea voinţei Tale sfinte şi a căilor Tale celor nepătrunse pentru mine. Mă aduc Ţie jertfă, nu am altă dorinţă decît numai să fac voia Ta; învaţă-mă să mă rog, singur roagă-Te în mine!
Amin

marți, 24 mai 2011

S-a stins tatăl frumoşilor nebuni ai marilor oraşe


Astăzi, 24 mai 2011, după o lungă suferinţă şi o luptă pe viaţă şi pe moarte, cu cancerul, scriitorul Fănuş Neagu s-a predat. S-a mutat într-o viaţă pe care ne-o dorim pentru el mai bună, mai ca în cărţi. Ca în cărţile sale, în care visul se întrepătrundea cu realitatea.
Pentru mine, rămâne memorabil romanul "Frumoşii nebuni ai marilor oraşe", şi mai ales personajul Radu Zăvoianu, în gura căruia autorul pune replici memorabile.
În continuare voi da cuvântul colegului său de litere şi vecinului său de Bărăgan, poetului Mircea Dinescu:
"Orice scriitor care dispare de pe Pământ merge într-un loc tăinuit, dar rădăcina lui rămâne. Pentru noi, Fănuş Neagu este unul dintre scriitorii mari apăruţi după al doilea război mondial. El a fost o mare figură în lumea literară, a fost un personaj în această piesă care s-a jucat înainte de ’89 şi după", a spus Mircea Dinescu pentru Jurnalul Naţional. În opinia sa, mulţi scriitori pot să fie mari ta­lente, dar nu reuşesc să devină şi personaje în lumea în care trăiesc. Or, Fănuş Neagu a fost, aşa cum spune poetul Dinescu, într-adevăr unul dintre personajele principale, pentru că "era o figură în lumea literară", devenind la un moment dat "cel mai popular scriitor român, fiindcă scria şi cronici de fotbal".

"Pe vremea aceea, chiar România literară sau Luceafărul, reviste în care el scria la rubrica de sport, erau citite în tribune. Suporterii de atunci erau ceva mai citiţi decât ăştia de astăzi, de pe stadioane. Astfel, Fănuş era important nu numai în lumea literară, dar şi în afara lumii literare", afirmă Mircea Dinescu, adăugând că marele prozator era cunoscut ca un personaj boem, dar făcea parte nu din "boema neagră şi săracă, căci el trăia destul de bine, avea succes cu cărţile lui".

"Era un mare băutor, nu era ceea ce se cheamă un beţiv; era un mare băutor şi atunci la mesele la care venea Fănuş Neagu se încingea imediat atmosfera şi el reuşea să iradieze voia bună, chiar în perioade mai cumplite din istoria aia", spune Dinescu.(citate din Jurnalul Naţional).
Cu plecarea lui Fănuş neagu, literatura română şi societatea românească în general, suferă o grea pierdere. De fapt o pierdere irecuperabilă. E bine totuşi că ne rămâne opera lui. Citiţi-o fraţilor, şi vă garantez, că veţi iubi limba română măcar cu un dram în plus!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evanghelia Zilei

Cuvinte cu tâlc

"Dumnezeu este iubire"(I Ioan 4, 8)
„ Fără Dumnezeu omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri. ”(Petre Ţuţea)
"Infrant nu esti atunci când sangeri, nici ochii când în lacrimi ti-s. Adevaratele infrangeri, sunt renuntarile la vis" (Radu Gyr).
"O, Doamne, dacă aş chema şi-aş ruga să-mi cadă la picioare sfârşitul, oare, voi şti sigur, vreodată, cât de mult am iubit asfinţitul ?!"(Costel Bunoaica)

A fost odata...

CA SĂ REVENITI LA PAGINA DE PORNIRE...

Image and video hosting by TinyPic

Câte ceva despre mine...

Persoane Interesate