Rugăciunea de fiecare zi a Sfântului Ierarh Filaret al Moscovei

RUGĂCIUNEA DE FIECARE ZI A SFÂNTULUI IERARH FILARET AL MOSCOVEI
Doamne, nu ştiu ce să cer de la Tine. Tu Unul ştii de ce am nevoie, Tu mă iubeşti pe mine mai mult decît pot să Te iubesc eu pe Tine. Părinte, dă robului Tău cele ce singur nu ştie a le cere. Nu îndrăznesc să cer nici cruce, nici mîngîiere: numai stau înaintea Ta. Inima mea e deschisă Ţie; Tu vezi trebuinţele mele pe care nu le ştiu eu. Vezi şi fă după mila Ta. Loveşte-mă şi mă tămăduieşte, doboară-mă şi mă ridică. Mă cutremur şi tac cu evlavie înaintea voinţei Tale sfinte şi a căilor Tale celor nepătrunse pentru mine. Mă aduc Ţie jertfă, nu am altă dorinţă decît numai să fac voia Ta; învaţă-mă să mă rog, singur roagă-Te în mine!
Amin

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Dezlegare la excese

La o privire mai atentă, de jur-împrejur, se poate observa că suntem captivi într-un cerc de interdicţii şi restricţii, care mai de care mai năstruşnice. Cum ar fi: „Pentru sănătatea dumnevoastră, evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsim”; sau „Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătăţii”. Ca să nu mai vorbim de marea gamă de avertismente în ce priveşte tutunul: „Tutunul dăunează grav sănătăţii”; „Tutunul poate ucide”; „Tutunul provoacă impotenţă”; etc.
Nu contest, cum de altfel nimeni, nici chiar cei vizaţi nu contestă veridicitatea avertismentelor. Dar, cu toate acestea, nu se prind!!!
Obezitatea este la ea acasă, a scăzut doar numărul complexaţilor ( tot e ceva!); numărul tutungiilor creşte direct proporţional cu mărimea caracterelor scrisului mesajelor de avertizare de pe pachetele de ţigări; iar mărturie pentru nescăderea numărului drinkuitorilor, stă nescăderea numărului accidentelor rutiere şi violenţelor domestico-sălbatice cauzate de consumul de licori euforice.
Mai grav este că, omul „încărcat de lumesc” ( sintagma lui Petre Ţuţea), văzându-se înconjurat de atâtea interdicţii, se destabilizează psihic. Tot mai frecvent se aude din stradă, replica: „Da’ eu pentru ce mai trăiesc?”; sau, şi mai spiritual: „Tre’ să moară omul din ceva! Eu din ce mai pot muri?”.
Aşa că, după cum se vede treaba din teren, excesul de interdicţii dăunează grav spiritului şi psihicului uman.
În concluzie, -cu puterea cu care am fost investit-, propun o dezlegare la oarecare excese: cum ar fi la priviri isteţe, spărgătoare nu de coduri, ci de aparenţe, la zâmbete sincero-copilăreşti, la gânduri plăcuto-utile şi mai ales la analize obiective asupra sensului vieţii. Eventual mai puneţi mâna şi pe nişte cărţi aparţinând categoriei „Underground literar”, cum ar fi : N. Steinhardt, Constantin Noica, Petre Ţuţea,sau reprezentanţii noii gărzi: Savatie Baştovoi şi Dan Puric.
Cine ştie, poate că, în curând va fi prin preajmă un exces de Homeri şi de Beethoveni....
Mult succes în însuşirea adevăratelor excese!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evanghelia Zilei

Cuvinte cu tâlc

"Dumnezeu este iubire"(I Ioan 4, 8)
„ Fără Dumnezeu omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri. ”(Petre Ţuţea)
"Infrant nu esti atunci când sangeri, nici ochii când în lacrimi ti-s. Adevaratele infrangeri, sunt renuntarile la vis" (Radu Gyr).
"O, Doamne, dacă aş chema şi-aş ruga să-mi cadă la picioare sfârşitul, oare, voi şti sigur, vreodată, cât de mult am iubit asfinţitul ?!"(Costel Bunoaica)

A fost odata...

CA SĂ REVENITI LA PAGINA DE PORNIRE...

Image and video hosting by TinyPic

Persoane Interesate